Valmentaja Jari

Valmentaja Jari 24.08.2016

Kajaanin ihme, ja miten se tehtiin

Kolme Suomen mestaruutta, kolme urheilijaa, kolme valmentajaa, kolmessa eri ikäluokassa ja kolmessa tyystin erilaisessa lajissa. Kipinän nuorten urheilijoiden kesä on ollut menestyksekäs. Tai oikeastaan koko tämä vuosikymmen tähän asti. Jokin tätä urhelijasukupolveamme vie eteenpäin.

Annika Haverinen, N17 100m

Annika, kahden vuoden takainen ikäluokan suomenmestari, jäi vuoden takaisissa kisoissa kolmanneksi. Viivi Lehikoinen jyräsi tuolloin loppunopeudellaan ylivoimaiseen voittoon. Se oli haaste tälle vuodelle, johon Annika tarttui. Kotikisoissa Kajaanissa hän halusi voittaa.

Harjoituskausi alkoi isoilla muutoksilla, kun lukion akatemiaharjoitukset toivat aamuharjoitukset mukaan ohjelmaan, ja lisäksi Annika pääsi nuorten alueellisen maajoukkueleiritykseen. Esteratsastus säilyi edelleen mukana ohjelmassa.

Halleissa tuli jo Suomen mestaruus, mutta vain kahden sadasosan erolla Viiviin. Olimme oikealla tiellä, mutta tämä vauhti ei vielä riittäisi, tiesimme sen. Hieman tahmean kesäkuun jälkeen, Annika otti urheilun tosissaan. Eikä pelkästään urheilua, vaan lähti elämään kesäänsä myös harjoitusten ulkopuolella kohti elokuista päämääräänsä. Treenit, ravinto ja lepo pidettiin tiukasti tasapainossa, etenkin, kun treenimäärät pidettiin kovina läpi kesän. Kisapaikalla nähtiin lopulta varsin vapautuneesti liikkunut urheilija-valmentajapari, sillä tiesimme, että olimme valmistautuneet kisaan parhaalla mahdollisella tavalla ilman vastoinkäymisiä.

Palkinto oli makea, 100m Suomen mestaruus 17 sadasosan erolla, ja bonuksena loppuun asti viety taistelu 200m mestaruudesta, joka lopulta kääntyi Viivin hyväksi. Lisäksi ajat 12.00 ja 24.45 ovat kovaa valuuttaa kaikkien aikojen tilastoissakin. Kisojen jälkeen odottelemmekin vahvistuksia nuorten Ruotsi-ottelun valinnoista.

Jenna Kokkonen, T15 pituus

Tämäkin tarina sai alkunsa kahden vuoden takaa. Jennan lahjakkuus oli havaittu yhdessä valmentajakollegani Vesa Heinosen kanssa. Jenna otti 100m mestaruuden Kainuun koulujen kisoissa alle 14 sekunnin ajalla, ja hyppäsi pituuttakin liki neljä metriä ihan vaan kokeilumielessä, vaikkei itse kisaan osallistunutkaan. Aloimme tiedustelemaan, josko Jenna haluaisi tulla mukaan valmennusryhmäämme.

Treeniryhmän mukana Jennan vauhti kiihtyi nopeasti ja jo halleissa 60m kulki 8.42 ja 300m lähenteli 45 sekunnin aikoja. Kesästä tuli kuitenkin vaikea allergiaoireiden takia, jotka eivät ottaneet helpottaakseen, kuin vasta loppukesästä oikean diagnoosin jälkeen. SM-kisat 2015 eivät sujuneet ja esimerkiksi pituushypyssä himoittu tulosraja jäi kokonaan saavuttamatta, kesän parhaan hypyn ollessa 457. 100m enkaksi kirjattiin lopulta 13.26 ja 300m 44.29.

Mutta kun syksyn mittaan tyttö tervehtyi, niin lokakuussa treeneihin Jenna tuli kuin uudestisyntyneenä. Jo hallikaudella tulosparannukset olivat hurjia, 60m 8.08 ja pituus 528. Kevään testituloksissa Jenna pesi esimerkiksi Annikan kaikissa mittauksissa, niin nopeus- ja loikkatesteissä kuin kuntopallon heitoissakin. Ja kesän kisoissa heti alkuun tulosparannukset jatkoivat hurjaa kyytiään, jopa niin, että SM-kisoihin lähtiessä Jenna oli ikäluokkansa tilastoykkönen 100m 12.36, 300m 41.10 ja pituudessa 565. Kisa-aikataulu ei sallinut sekä 100m että pituuden ottamista ohjelmaan, joten 100m sai jäädä. Koko kesän ajan Jenna on ollut pituushypyssä varmassa kunnossa, joten Hämeenlinnan SM-kisoihin oli luottavaista lähteä, vaikkei kumpikaan valmentajista päässyt paikalle. Mestaruus tuli heti ensimmäisellä hypyllä tuloksella 559.

Jenna harjoittelee yhdessä nuorisovalmennusryhmämme kanssa, jossa Jari tekee harjoitusten yleisohjelmoinnin ja vetää etenkin nopeusharjoitukset, ja Vesa vastaa lajitekniikoista muun muassa pituushypyn osalta. Lisäksi lukiolaisten akatemiaharjoitukset ovat Vesan vetämiä.

Suvi Kemppainen, N19 keihäs

Suvikin on yksi nuorisoryhmämme mukana harjoitelleista tytöistä, vaikka onkin nyt muutaman vuoden keskittynyt pelkästään keihäänheittoon. Suvi osallistui yhteisien harjoitusvuosiemme aikana muun muassa moniotteluiden SM-kisoihin vuonna 2012 ja oli osa viestijuokkuettamme, osoittaen näin lahjakuuttaan useammassakin lajissa.

Viimeiset vuodet Suvi on harjoitellut Teuvo Kemppaisen johdolla keihäänheittoon keskittyen, ja tulosta on tullut. Kun 2013 SM-kisoissa Suvi oli yhdestoista, niin vuonna 2014 hän oli jo kuudes. SM-kisoissa 2015 tuli ensimmäinen "paukku", kun Suvi pokkasi SM-hopeaa N17-sarjassa. Todellinen "pommi" tuli kuitenkin tänä vuonna, kun alkukesän hienoisen nihkeyden jälkeen heitto loksahti kohdalleen juuri SM-kisoissa ja tuloksena Suomen mestaruus ennätystuloksella 46.34.

Myös mestaruuksien takana menestystä

Näiden kolmen urheilijan lisäksi Kajaanissa on useita potentiaalisia menestyjiä. Tuomas oli seiväshypyssä viides ja Mari 400m aidoissa seitsemäs. Lisäksi Tuomas osallistui 110m aitoihin ja korkeushyppyyn, Mari 100m aitoihin, Rebekka 300m aitoihin, Emma ja Venla 400m aitoihin ja Katri keihäänheittoon. Tulosrajan nuorten kisoihin saavuttivat myös Aleksandra pituushyppyyn ja Valto 100m aitoihin. Ryhmämme on ollut viimeisen vuoden ajan noin viidentoista urheilijan suuruinen, joista siis reilut kymmenen on SM-kisoihin riittävällä tasolla. SM-viesteissäkin olimme tänä vuonna finaalissa sekä 4x100m että 4x300m matkoilla.

Valmentajana näen, että kun joku urheilijoistamme on viitoittaunut tietä menestykseen, se ruokkii uskoa ja menestyksen nälkää muillekin ryhmäläisille. Olemme pitäneet ryhmän melkoisen isona ja ikähaarukaltaan laajana, mutta ehkäpä menestyksen laajuus tuleekin sitä kautta, että Jennan kaltaiset ryhmämme uudet jäsenet pääsevät mittaamaan ulos lahjakkuuttaan jo melko nopeastikin. Vaarana toki on, että harjoitukset ovat tehoiltaan liian kovia niille, joiden pohjia ollaan vielä rakentamassa. Eli kyllä meidän valmentajien tulee olla koko ajan tarkkana. Yhteisharjoitukset ja ryhmän laajuus on kuitenkin ennemminkin rikkautemme.

// Jari

Jaa tämä sivu


Uusimmat kirjoitukset